6 tévhit a biszexualitásról!

Gondolom nem ismeretlen senki számára a biszexualitás, mint kifejezés. De milyen tévhitek keringenek ezzel kapcsolatosan?

6 tévhit a biszexualitásról!

1. Biszexuálisok valójában nem léteznek!

A legnagyobb és legelterjedtebb tévhit a biszexualitással kapcsolatban, hogy nem is létezik. Hetero-, illetve homoszexuálisok között egyaránt akadnak olyanok, akik tagadják, hogy ez egy valódi irányultság volna. Úgy vélik, csupán kíváncsiságról, esetleg az azonos nemhez való vonzalom meghazudtolásának egyik formájáról van szó. „Muszáj választanod egy térfelet, ahol játszol!” – vallják. Pszichológiai kutatások azonban már bebizonyították, hogy igenis léteznek olyanok, akiket a férfiak és a nők hasonló mértékben izgatnak. Más kérdés, hogy hosszú távú kapcsolatot általában az egyik nemmel preferálnak, ám ekkor a szexualitáson kívül más szempontok dominálnak.

2. A biszexuálisok csak egy átmeneti fázisban vannak.

Tény, hogy a meleg férfiak és a leszbikus nők többsége keresztülment egy olyan időszakon, amikor mindkét nemhez vonzódott. Saját tapasztalataik alapján pedig azt a következtetést vonhatják le, hogy ez mindenki másnál is hasonlóképpen működik. Noha a felvállalás egyéni döntés, az irányultság már korántsem az – és egyik oldalról sem szép dolog megítélni, vagy „jobban tudni” a másét. A szakértők elismerik: az orientáció külső és belső tényezők függvényében változhat, ám ebben az is benne van, hogy sokan a társas interakciók kezdetétől a halálukig ugyanolyan érdeklődésűek maradnak. És akár biszexuálisak is lehetnek!

3. Aki biszex, az mohó az ágyban.

A biszexuálisok körében nem magasabb a partnerek gyakori váltogatásának aránya, mint bármilyen más irányultság esetében. Hiába nagyobb ugyanis a tó, amiben halászhatnak, ettől még nekik is vannak igényeik – ugyanúgy, mint neked, vagy éppen egy leszbikus lánynak. Kicsapongást feltételezni egy biszex emberről pontosan olyan, mint lealkoholistázni azt, aki többféle bort is szeret. Természetesen közöttük is akadnak, akik a testiséget a lelki oldaltól elválasztva szívesen létesítenek fizikai kapcsolatot mással, de tedd a szívedre a kezed: ugye, a heterók között is bőven ismersz ilyeneket?

4. Minden biszexuálisnak egyszerre több párja van.

A „poliromantikus” beállítottság – tehát az, hogy valaki egyszerre több emberrel is szerelmi kapcsolatban óhajt lenni – nem szexuális irányultság kérdése. A hetero- és a homoszexuálisok között is akadnak, akiket foglalkoztat ez a gondolat, ám a társadalmi elvárások miatt igen kevesen próbálják ki a gyakorlatban. A poliromantikusok nem megcsalásra vágynak, hanem arra, hogy a szerelmeik is elfogadják a helyzetet. Biszexuálisok esetében kézenfekvőnek tűnik ugyan egy férfi és egy női partner, ám egyfelől messze nincs erre igénye mindenkinek, másfelől pedig ez olyan párkapcsolati felállást jelentene, ami ha létezik is, leginkább csendben, egymás között élik meg az érintettek.

5. Minden nő biszexuális.

Ezt a tévhitet annyiszor hallottuk már, hogy meguntuk számolni. Szexista mítoszról van szó, melyet mindkét nem tagjai szeretnek hangoztatni – csak azt nem gondolják végig, hogy mennyire nem szép dolog valakinek a szexualitását kívülről általánosítani. A szórakoztatóipar jelentős mértékben épít a női test esztétikájára, amit több, egymáshoz érő női test tovább fokozhat. A valóságban viszont nem kevés olyan hölgy akad, akire semmilyen hatással nincs egy társának meztelen valósága. Ez nem hiányosság, és csöppet sem furcsa; ebben a kontextusban nem is beszélhetünk „rendellenességről”, hiszen mindenki más, ennélfogva egy árnyalatnyival másabb a szexualitása is. Semmi baj nincs vele, ha beindulsz egy másik nőre, mint ahogy azzal sincs, ha nem.

6. A biszexuálisok több nemi betegséget terjesztenek.

A feltételezés valóságalapját képezi, hogy a férfiakkal szexelő férfiaknál valóban magasabb a HIV-fertőzés kockázata, mivel nem tudatosul bennük az anális szex közbeni védekezés fontossága. Ettől azonban semmivel sincsenek nagyobb veszélyben azok a megfontolt biszexuálisok – és a partnereik sem –, akik nyíltan megbeszélik egymással az irányultságukat, illetve védekeznek. Hosszú távú kapcsolatban egyébként heteróknál is elvárás lenne, hogy amennyiben nem óvszerrel, hanem más módszerrel védekeznek, menjenek el egy általános nemibetegség-szűrésre.