Szingliként gyereket vállalni? 1. rész

Miért ne lehetne gyereke egy szinglinek? Számtalan egyedülálló nő nevel gyereket, sokszor küzdelmek árán, a szerencsésebbek családjuk segítségével, a szüleik, nagyszüleik támogatásával, vagy úgy, hogy a gyermekük apja is jelen van az életükben, abban az esetben is, ha soha nem akartak sem együtt élni, sem összeházasodni.

Szingliként gyereket vállalni? 1. rész

Ha nő vagy és biológiai úton lehet gyereked, akkor akár könnyű is lehet a helyzeted állandó partner nélkül is, legalábbis abból a szempontból, hogy megszülheted a babát, bár jobb, ha az állam segítségére nem alapozol. Az egy további érdekes kérdés, mennyire etikus szándékosan teherbe esni valakitől, aki nem akar gyereket és ezzel rá terhelni egy csomó felelősséget, amit nem ő választott. Ha véletlenül jött össze (vagy védekezés mellett, vagy azért, mert a nőnek az orvosok kijelentették, hogy meddő, és mégsem volt az), akkor mindkét fél vétlen. Persze akinek döntenie kell afelől, hogy vállalja-e a nem várt gyermeket, az minden esetben az anya. Jó, ha az apa is tud a gyerekről, az viszont ritkán esik meg, hogy az anya lemond róla, de a férfi inkább vállalja, hogy fölneveli. Szingli apákkal elég ritkán találkozunk.
Ha egy férfi nagyon szeretne családot, de nem talál magának (női) párt (vagyis olyan nőt, aki gyereket is szeretne tőle és vele együtt akarja felnevelni), akkor teljesen esélytelen a gyerekvállalásra. Magyarországon akkor is, ha meleg és van stabil párja, mindketten szeretnének gyereket és akár halmozottan hátrányosat is örökbe fogadnának. De nem csak a meleg, illetve sikertelenül párkereső hetero férfiak járnak pórul, hanem azok a szingli nők is, akik nem tudnak természetes úton teherbe esni, vagy nem akarnak senkit behúzni a csőbe... A  spermadonor lehetőségről most ne is beszéljünk.
Mivel szinglinek számít az is, aki nem házas, de élettársi kapcsolatban él valakivel, felmerül, hogy a partnerek nem fogadhatnak örökbe. Az ő esetükben legkönnyebb ezen a helyzeten változtatni, ha csak az örökbefogadás miatt mégiscsak elintézik a papírt. A többiek viszont teljesen esélytelenek.
A béranyaság Magyarországon nem működik, ám ettől még lehetnek olyanok, akik ezt igénybe veszik valamilyen úton-módon. Ukrajnában például ez egy virágzó üzlet. Nemzetközi szinten ugyanakkor a szinglik nagyon sok országban és sok országból fogadhatnak örökbe. Kevésbé jó helyzetben lévő országokból sok gyermek érkezik gazdagabb nyugati szülőkhöz, sokszor egyszerűbb külföldről adoptálni, mint országon belül... De itthon külföldről se lehet, tehát ez a lehetőség is kizárva.