Tévhitek a pánszexuálisokról!

Mit jelent, ha valaki pánszexuális? Milyen téves információkkal rendelkezünk róluk?

Tévhitek a pánszexuálisokról!

Amennyiben nem heteroszexuálisok vagyunk, hanem az LGBTQ közösség tagjai, akkor a szexualitásunkat könnyen szavakba tudjuk foglalni. A pánszexualitás egy olyan irányultság, melyet különbözőféleképpen is definiálnak, de a legelfogadottabb magyarázat szerint azt jelenti, hogy az ember lánya mindkét nemhez képes vonzódni. A jelenséget omniszexualitásnak is hívják, és a pánszexuális büszkeségnek saját zászlaja is van, rózsaszín, sárga és kék csíkkal.

1. A pánszexualitások és a biszexualitások között ellentét van

A ciszneműség nem más, mint a születéskor kapott nemmel való azonosulás, ellentéte pedig a transzneműség. Cisznemű az az ember, aki nőként született, és nőnek is érzi magát, vagy férfinak született, és annak is érzi magát. Mivel a biszexuálisok cisz férfiakhoz és cisz nőkhöz vonzódnak, sokan hiszik azt, hogy a biszexualitás transzfób, hiszen vonzalmuk nem terjed ki a „nem bináris” személyekre. 

2. A pánszexualitás nem létezik

A legtöbb ember, aki pán- vagy biszexuálisként definiálja magát, megkapja a kérdést, miszerint akkor meleg vagy? A begyöpösödött bináris gondolkodásmód ugyanis a bi- és pánszexualitást, a „homoszexualitás felvállalásának előszobája”-ként tartja számon. Az ember ahogy öregszik, változik, vagy csak jobban megismeri magát, ennek ellenére szexuális hovatartozása ugyanúgy „érvényes” lesz számára. 

3. A pánszexuális bárkivel lefekszik

Attól még, hogy valaki pánszexuális, még nem feltétlenül létesít romantikus, vagy szexuális kapcsolatot egyszerre több partnerrel válogatás nélkül, ez is a ciszheteró férfiak általi egyik fétisizálása ennek az irányultságnak. A poliamoria, azaz „többszerelműség" létező jelenség, vannak többszerelmű pánszexuálisok is, de közel nem mindannyian azok. Tehát nem igaz, hogy a pánszexuálisok nem alakítanak ki mély érzelmi kapcsolatot partnereikkel.

4. A pánszexualitás a legújabb divat


A pánszexualitás szót pár a hetvenes években is használták, így szűklátókörűség azt állítani, hogy ez a kifejezés az új trend. Mivel viszont egyre több híresség vállalja fel, hogy nemre való tekintet nélkül képes szerelmes lenni valakibe, természetes, hogy a társadalom tagjai is felbátorodnak, és ki mernek állni végre valódi szexuális hovatartozásuk mellett.

5. Pánszexuálisként kijönni borzasztó élmény

Kétségtelen tény, hogy a mai modern társadalomban még most sem könnyű felvállalni nemi identitásunkat és szexuális hovatartozásunkat, már amennyiben nem ciszheterók vagyunk. Mióta azonban Miley Cyrus kiállt a nyilvánosság elé és kijelentette, hogy ő pánszexuális, rengeteg fiatalnak nyitotta meg az utat. Ez a csodálatos ”gender-vak” irányultság ugyanis nem veszi figyelembe, hogy ki férfi vagy nő, ki cisz vagy transz, mindenkit képes mély szerelemmel szeretni.